آزمون کیفی سیم و کابل
سیم و کابل بکار رفته در ساختمان، مصارف صنعتی و وسایل الکترونیکی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا عیوب سیم و کابل باعث بروز اختلال در کار و همچنین خسارتهای جبران ناپذیر و پرهزینه میشود بنابراین باید از کیفیت و استاندارد سیم و کابل اطمینان کامل حاصل کرد که این امر ملزم به خرید از برند معتبر میباشد. در شرکتهای معتبر علاوه بر استفاده از مواد اولیه مرغوب برای تولید، در آزمایشگاههای مجهز محصولات تولیدی تحت آزمونهای مختلف قرار میگیرند تا از صحت دارا بودن بالاترین کیفیت و استاندارد سیم و کابل اطمینان حاصل شود.
کنترل کیفیت در حقیقت تکنیکها و فعالیتهایی است که جهت حفظ و بهبود کیفیت محصول به کار می رود. هدف از تدوین روش اجرائی، ارائه یک سیستم کلی برای کنترل مواد اولیه، فرایند تولید، مدارک، کنترل سوابق (اسناد و مدارکی که برای اثبات انطباق با الزامات سیستم مدیریت کیفیت ایجاد می شوند)، برنامه ریزی، ایمنی، بهداشت محیط کار (شناسایی ، بررسی و ارزیابی ، اندازه گیری و کنترل عوامل زیانآور شیمیایی ، فیزیکی ، ارگونومیکی ، سایکولوژیکی ، بیولوژیکی و کاهش حوادث ناشی از کار)، اجرای ممیزی داخلی (بررسی سیستماتیک و تطابق فراینهای طراحی شده با نتایج حاصل از فعالیتهای اجرایی جهت بررسی تاثیرات در راستای رسیدن به خط مشی و اهداف کیفیتی شرکت)، کنترل محصول نامنطبق (محصولی که با استانداردهای تولیدی و الامات شرکت منطبق نمیباشد)، کنترل محصول نهایی، برقراری و اجرای اقدام اصلاحی و پیشگیرانه در شرکت میباشد.
از این رو شرکت افلاک الکتریک خراسان با بهرهگیری از سیستم کنترل کیفیت و با همکاری آزمایشگاه اکرودیته در تلاش است تا محصولی با بالاترین درجه کیفیت و منطبق بر استاندارد، در راستای برآورده کردن خواسته مصرفکنندگان محترم و جلب رضایت آنان، تولید نماید. آزمونهای انجام شده در راستای کنترل کیفیت محصولات بر اساس پارامترهای متفاوتی دستهبندی میشوند که در ادامه به این دستهبندیها با ذکر جزئیات اشاره شدهاست.
- به طور کلی آزمونهای انجام شده توسط واحد کنترل با توجه به اینکه در کدام قسمت از فرایند تولید انجام میگیرد، به 3 دسته تقسیم میشود :
- مواد اولیه قبل از ورود به خط تولید
تمامی مواد اولیه ورودی به مجموعه افلاک الکتریک خراسان مانند مس، آلومینیوم، PVC ، قرقره و … قبل از ورود به خط تولید توسط واحد کنترل کیفیت مورد بررسی کامل قرار گرفته و در صورت عدم مغایرت با استانداردهای مربوطه، مجوز ورود به خط تولید را دارد.
- حین فرایند
طبق روش اجرایی کنترل کیفیت در هر بخش از فرایند تولید، نمونه برداری انجام میگردد و پس از آن پارامترهای مربوطه چک و در فرمهای روزانه کنترل کیفیت ثبت میگردد و در صورت تایید، مجوز برای فرایند بعدی صادر میشود.
- محصول نهایی
- با توجه به پارامتر تکرار پذیری، میتوان آزمونها را به سه دسته تقسیم نمود :
- آزمونهای معمول (Routine Tests)که با نماد R نشان دادهمیشوند.
آزمونهایی هستند که بوسیله سازنده و به منظور کنترل تطابق اجزاء (قطعات) با الزامات خواستهشده، روی هر یک از اجزاء (قطعات) ساخته شده انجام میشود.
- آزمونهای نمونهای (Sample Tests)که با نماد S نشان دادهمیشوند.
عبارت است از آزمونهایی که بر روی نمونههای سیم و یا کابل تکمیل شده یا قسمت هایی از آن جهت مطابقت محصول ساخته شده با مشخصات استاندارد انجام می شود . مانند : مقاومت اهمی ، آزمون ولتاژ اندازه گیری قطر و ضخامت و … .
- آزمونهای نوعی (Type Tests) با نماد T نشان دادهمیشوند.
عبارت است از آزمونهایی که قبل از عرضه یک نوع سیم یا کابل تحت پوشش این استاندارد در مقیاس تجارت عمومی به منظور نمایش مشخصات اجرایی رضایت بخش در کاربردهای مورد نظر انجام میگیرد. این آزمونها به نحوی هستند که پس از انجام، نیاز به تکرار آنها نمی باشد، جز در مواردی که تغییر در مواد یا طرح سیم و کابل ممکن است باعث ایجاد تغییر در مشخصههای اجرایی آنها گردد. مانند : آزمون مقاومت اهمی، مقاومت عایقی، تلفات جرم، آزمون کشش در قبل و بعد از کهنگی، شوک حرارتی و ….. لازم به ذکر است در این نوع آزمون کیفی در اکثر موارد عیب کابل به صورت کامل مشخص می شود!
- با توجه به نوع آزمون، دسته بندی زیر ارائه میگردد :
آزمونهای الکتریکی
- آزمون ولتاژ 4 ساعته برای کابلهای قدرت
- آزمون ولتاژ روی رشتهها ( به طول 5 متر در دمای محیط)
- آزمون ولتاژ روی کابل تکمیل شده (به طول 10 متر در دمای محیط)
- اندازهگیری مقاومت عایقی (به طول 5 متر بسته به استاندارد سیم یا کابل در دمای محیط یا دمای 70 درجه سانتی گراد)
- اندازهگیری مقاومت الکتریکی هادی در دمای 20 درجه سانتی گراد ( به طول 1 متر)
- اندازهگیری مقاومت عایقی در بیشترین دمای هادی در شرایط کار عادی
آزمونهای نوعی غیر الکتریکی
این دسته از آزمونها روی عایق و روکش انجام میشود که شامل موارد ذیل میشود :
- ازدیاد طول در نقطه پارگی
- استقامت کششی : اسقامت سیم و کابل قبل و همچنین بعد از کهنگی در دمای 80 درجه سانتی گراد به مدت 1 هفته سنجیده میشود
- تلفات جرم : طی این آزمون، تفاوت وزن قبل و بعد از 1 هفته در دمای 80 درجه سانتی گراد و میزان سطح تبخیر اندازهگیری میشود.
- عدم ترک خوردگی : توسط شوک حرارتی تعیین میگردد بدین صورت که نمونه به مدت 1 ساعت در دمای 150 درجه قرار میگیرد.
- آزمون فشار در دمای بالا
- آزمون خمش در دمای منفی 15 درجه
- ازمون ضربه در دمای پایین ( منفی 15 درجه )
- ازمون ابعادی : در این آزمون، سنتر، حداقل ضخامت، میانگین ضخامت و قطر سیم یا کابل بر اساس سطح مقطع آن سنجیده میشود و همچنین مارک محصول مورد بررسی قرار میگیرد. مارک زده شده روی سیم یا کابل باید خوانا، با دوام، پیوسته با فاصله مشخص و استاندارد ( 550 میلی متر برای روکش و 275 میلی متر برای عایق ) باشد.
آزمونهای حرارتی
آزمون حرارتی مانند آزمون شعله که محصول به مدت 60 ثانیه در معرض شعله مستقیم قرار میگیرد.
شرایط انجام آزمون کیفی
- تمام آزمونها باید در دمای محیط ºc 15±20 انجام شود مگر اینکه برای یک آزمون خاص، جزئیاتی تعیین شود.
- تمام آزمونها باید حداقل 16 ساعت پس از اکستروژن آمیزههای عایق یا روکش انجام گیرد.
لازم به ذکر است آزمونهای ذکر شده بسته به نوع آمیزه سیم یا کابل ممکن است در دما، زمان و حتی نحوه انجام آزمون متفاوت باشند که در استاندارد مربطه ذکر شده است.
پس از انجام تمامی مراحل آزمونهای عنوان شده و بستهبندی محصول نهایی، کارشناسان کنترل کیفیت با توجه به تایید بستهبندی و نتایج آزمونهای انجامشده، با استفاده از برچسب QCمحصول را تایید میکنند و محصول نهایی تایید شده، میتواند جهت فرایند فروش وارد انبار گردد.
2 نظر در “نحوه انجام انواع آزمون کیفی سیم و کابل !”
7p5t6l
عالی بود . ممنون