سیم و کابل نامهایی آشناست که قطعاً در زندگی روزمره زیاد آن را میشنوید و در امور مختلف با آنها سر و کار دارید، اما تفاوت های سیم و کابل هایی که استفادههای فراوان در زندگی روزمره برای شما دارد را میدانید؟ مثلاً گاهی اوقات اصطلاح سیم و کابل با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند و تنها هنگام تعیین نیازهای الکتریکی، تفاوت قابل توجهی از این دو مورد را متوجه خواهید شد.
پس در این مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی تفاوت های سیم و کابل، انواع آن و همچنین کاربردهای متعدد آنها در زندگی روزمره بپردازیم و در نهایت اطلاعات کاربردی با هم کسب کنیم.
بررسی انواع سیم و کابل
در ابتدا به تعریف و بررسی سیم و کابل خواهیم پرداخت تا با مفهوم و تعریف دقیق آنها به خوبی آشنا شوید، بعد از آن به بررسی دقیق تفاوت های سیم و کابل و کاربردهای متعدد آنها خواهیم پرداخت.
سیم برق چیست؟
سیم برق در حقیقت یک سیم شامل یک رشته یا گروهی از رشتههای یک ماده رسانای الکتریکی (رسانا) است. این ماده معمولاً از آلومینیوم، مس و گاهی فولاد تشکیل میشود. سیمها میتوانند برهنه باشند یا در یک غلاف محافظ ساده یا رنگی پوشانده شوند.
سیمها به صورت یک رشته بلند باریک و سفت هستند که البته قابلیت شکلپذیری و خم شدن در آنها وجود دارد. سیمهای جامد مقاومت کمتری دارند، بنابراین اغلب در کارهایی که نیاز به پردازش فرکانسهای بالاتری دارند بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
سیم رشتهای شامل چندین رشته سیم جامد است که به صورت نخهای بسیار نازک و انعطافپذیر مانند رشتههایی کشیده شدهاند که میتوانند به هم پیچیده یا بافته شوند تا یک هادی واحد از نظر اندازه و وزن قابل مقایسه با نمونههای جامد خود تشکیل دهند. این مدل سیم رشتهای اغلب برای مشاغلی که به انعطافپذیری بیشتری نیاز دارند ایدهآل خواهد بود. سیمهای برق روکشدار در انواع زیر در بازار موجود هستند:
- سیم مفتولی
- سیم نیمهافشان
- سیم ارت
- سیم نایلون
کابل برق چیست؟
برای بررسی تفاوت های سیم و کابل حتماً به توضیحات مطرح شده درباره تعاریف آنها به خوبی دقت کنید تا بعداً دقیقتر این موارد را بتوانید درک کنید. حال برای تعریف انواع کابل اول از همه لازم است بدانید که اصلاً سیم جزئی از یک کابل است.
در واقع کابلها گروهی از دو یا چند رسانا هستند که از سیم رشتهای یا جامد تشکیل شدهاند که به طریقی پیچخورده، پیچیده یا به صورتی دیگر به هم متصل شدهاند. کابلها نیز انواع متفاوت و زیادی دارند اما از نظر پارامترهایی مانند رشته، سطح مقطع، نوع و جنس هادی، سطح ولتاژ و کاربرد نیز با هم متفاوت هستند. به طورکلی ما چهار نوع اصلی کابل داریم که شامل:
- کابلهای جفت پیچ خورده
- کابل چند رسانا
- کابل هممحور
- کابل فیبر نوری
بررسی کاربردهای مختلف سیم و کابل
از کاربردهای اصلی سیمهای مفتولی مسی و آلومینیومی بدون روکش در سیم پیچی موتورهاو تجهیزات صنعتی است. همچنین از سیمهای برق روکشدار اصولاً در صنعت ساختمانسازی و اتوموبیلسازی استفادههای فراوانی میشود. این دو مورد که ذکر شد علاوهبراینکه از کاربردهای اصلی سیمها در امور مختلف برای صنعتگران است نشاندهنده این تفاوت ها در صنعتهای ذکر شده نیز است.
جالب است بدانید که کاربرد سیمها به طورکلی از کابلها در صنایع مختلف بیشتر است، مثلاً اصولاً در تجهیزات و وسایل خانگی الکتریکی از سیمها استفاده میشود در حالی که کابلها استفاده محدودتری دارند.
بررسی تفاوت های سیم و کابل
در قسمتهای قبل به بررسی تعاریف هر کدام از سیمهای برق و کابلهای برق و همچنین کاربرد آنها پرداختیم تا شناخت کاملتری نسبت به مقایسه این دو مورد داشته باشید، حال در اینجا برخی از تفاوت های سیم و کابل که در قسمتهای مختلف آن دیده میشود را شرح خواهیم داد.
تفاوت های سیم و کابل براساس هادی برق در آنها:
- هادی کابل و انواع سیم از لحاظ جنس بدنه مانند هم است؛ یعنی هر دو از آلومینیوم یا مس ساخته شدهاند. در کابلهای آلومینیومی و سیمهای آلومینیومی تنها به صورت مفتولی ساخته و عرضه میشوند زیرا درصد فرمپذیری آلومینیوم از مس کمتر است؛ ولی کابل مسی و سیم مسی در هر دو نوع هادی ساخته میشوند.
تفاوت های سیم و کابل براساس کابل فشار قوی و فشار ضعیف:
این سیم و کابلها براساس سطح ولتاژ قابل تحمل برای آنها به چهار دسته میتوانند تقسیمبندی شوند که شامل:
- کابل فشار قوی
- کابل فوق فشار قوی
- کابل فشار متوسط
- کابل فشار ضعیف
تفاوت های سیم و کابل براساس مقاومت، رسانایی و روکش قرار گرفته روی آنها:
- اولین تفاوت واضح و مشخص آنها این است که سیم، هادی با یک لایه روکش عایقی و کابل، هادی با دو روکش که درون محفظه محافظتی پیرامون آن قرار گرفته است.
- کابلهای برق از مقاومت بالاتری نسبتاً به سیمهای برق برخوردار هستند، دلیل اصلی آن وجود آرمور و شیلد اضافی موجود در آنها است.
- سیم تک رساناست و اصولا از مواد مس و آلومینیوم بیشتر در آن استفاده میشود در حالی که کابل از دو یا چند سیم عایقدار تشکیل میشود که در یک روکش قرار گرفته است. پس قطعاً این موردنیز یکی از تفاوت های سیم و کابل را به طور واضح به شما نشان میدهد و میگوید که اصلاً از سیم و کابل به جای هم نمیتوانید استفاده کنید.
تفاوت های سیم و کابل براساس ضخامت:
- ضخامت کابل از سیم همیشه بیشتر است چون کابلها تعداد عایق و روکش بیشتری دارا هستند. اما دور هادی سیم فقط یک لایه عایق کشیده شده است.
تفاوت های سیم و کابل براساس متراژ:
- اگر متراژ مشخصی از هر دو محصول را بخواهیم بخریم، باید بدانید کابل وزن بیشتری را دارا است چون تعداد رشته سیمهای به کار رفته در آن بیشتر است و همچنین شامل عایق سنگینتری است.
تفاوت های سیم و کابل براساس فشار قوی و ضعیف:
- قطعاً این موضوع باید واضح باشد که سیمهای برق در تحمل ولتاژهای فشار قوی، ضعیفتر عمل میکنند. این در حالیست که در کابلهای برق تحمل ولتاژ فشار قوی حتی در ردههای بالا برقرار است.
تفاوت های سیم و کابل براساس پوشش سطح مقطع:
- کابلها عمدتاً سطح مقطع بیشتری را پوشش میدهند مثلاً 240 میلیمتر مربع و بالاتر نیز میتواند برسد. اما سیمهای برق به طور کلی سطح مقطع پایینتری را پوشش میدهند، مثلاً در بزرگترین حالت ممکن دیده شده که 150 میلیمتر مربع را پوشش میدهند.
جمع بندی
در این مطلب هدف این بود دید بازتری نسبت به تعاریف سیم و کابل پیدا کنید و در ادامه با کاربردهای مختلف آنها و همچنین تفاوت های انواع سیم و کابل در امور صنعتی مختلف بیشتر و بهتر آشنا شوید و البته با سیم و کابل غیر استاندارد و یا استاندارد و خوب آشنا شوید. در انتها باید به شما تأکید میکنیم که برای خرید سیم و کابل مرغوب سعی کنید حتماً از برندهای مرغوب و فروشگاههای معتبر خرید خود را انجام دهید. همچنین در انتهای این مطلب شما میتوانید اگر ابهام و سؤالی دربارهی بررسی تفاوت های سیم و کابل دارید با ما به اشتراک بگذارید تا در اولین فرصت به شما پاسخ مناسب دهیم.
سلام من میخوام به یک ساختمان برق بدم فاصلش تا کنتور برق ۱۶متر است از کابل یا سیم استفاده کنم میخوام حدود ۴۰آمپر جریان بدهد لطفا راهنمایی کنید از چی استفاده کنم ممنون
سلام . اگر برق تک فاز هست باید از کابل مسی 2 در 4 و اگر برق سه فاز هست باید از کابل مسی 4 در 4 استفاده کنید .